امضا دو قرارداد پژوهشی- فناوری کلان فیمابین پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران

۲۰ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۱:۱۶ کد : ۹۰۰۷ اخبار
تعداد بازدید:۵۱۹
امضا دو قرارداد پژوهشی- فناوری کلان  فیمابین  پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران

با حضور جناب آقای دکتر ناصر سلطانی رئیس پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران و جناب آقای مهندس هندی مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به همراه دیگر مسئولین این شرکت، دو قرارداد همکاری پژوهشی و فناوری بر اساس برنامه پنج ساله ششم توسعه مدیریت اکتشاف با دانشگاه تهران، روز یکشنبه ۱۳ مرداد ماه ۱۳۹۸ در دانشگاه فردوسی مشهد به امضا رسید.

در این نشست قرارداد پروژه پژوهشی و تحقیقاتی ” انتقال دانش فنی و فناوری اکتشاف نفت‌های نامتعارف (شیل‌های نفتی) ” و همچنین پروژه ”ساخت سیال حفاری پایه آبی فشار و دما بالا ( HPHT )”، با حضور مجریان هر دو پروژه به امضا رسید.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، با بیان کلی اهداف انعقاد چهار قرارداد اکتشافی با دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش بنیان، به ضرورت ادامه همکاری‌ها با مراکز دانشگاهی اشاره داشتند و عنوان نمودند نباید فراموش کنیم که سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که در رأس کارهایمان قرار داده‌ایم بر عملکرد درونزا و برون نگر اقتصاد تاکید دارد و لذا همکاری با شرکت‌های خارجی مانعی ندارد و مهم ان است که بتوانیم از این همکاری برای دستیابی به خوداتکایی بهره ببریم.

در این جلسه دکتر سلطانی ضمن تقدیر و تشکر از مدیر محترم اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در خصوص تعامل سازنده با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی بویژه با پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران، تغییر رویکرد فعالیت‌های پژوهشی به سمت فعالیت‌های فناورانه و محصول محور را نقطه آغاز تحول بنیادی در اقتصاد و تولید کشور دانست. ریاست محترم پردیس دانشکده‌های فنی بیان داشت از زمانی که وارد دانشکده فنی دانشگاه تهران شدم انتظار چنین نشست‌ها و اتفاق‌هایی را داشتم ولی هیچ موقع فکر نمی‌کردم به این زودی اتفاق بیافتد که الحمدلله در سایه توجهات حضرت باری تعالی و همکاری خوب و سازنده مدیران ارشد صنعت بویژه مدیرت اکتشاف، این مهم خیلی زود اتفاق افتاد و ما همگی در حال حاضر شاهد این رویداد هستیم.

پروژه کلان ”اکتشاف نفت‌های نامتعارف” برای اولین بار در ایران با هدف انتقال دانش فنی و فناوری‌های نوین و پیشرفته به منظور اکتشاف تخصصی ذخایر نفت نامتعارف (شیل‌های نفتی) اجرا خواهد شد. این پروژه فناورانه به مدت ۴۸ ماه بانجام خواهد رسید و در این راستا و به منظور دستیابی به فناوری و دانش فنی مورد نیاز، از تجربیات ارزشمند کشورهای اروپایی صاحب صنعت و فناوری شیل نفتی استفاده خواهد شد. مهمترین دستاورد فناورانه این پروژه، علاوه بر بومی سازی مهارت، دانش تخصصی، طراحی و ساخت اولین سامانه پایلوت و پروتوتایپ اکتشافی نفت شیل در ایران است.

این پژوهش با تدوین یک برنامه جامع اکتشافی و نقشه راه کارآمد، زمینه را برای پایه گذاری فنی، ایجاد و توسعه صنعت جدید نفت شیل ( shale oil industry ) را در ایران فراهم خواهد نمود. صنعت جدید نفت شیل از لحاظ اقتصادی با ایجاد فرصت‌های جدید شغلی و رونق اقتصادی بویژه در مناطق محروم و همچنین از لحاظ سیاسی و بین المللی، برای کشور بسیار سودمند و ارزشمند است.

پروژه پژوهشی ساخت ۱۰۰۰۰ بشکه سیال حفاری پایه آبی فشار و دما بالا ( HPHT) ) جهت حفاری چاه اکتشافی عمیق با فشار و دمای بالا به منظور جایگزینی سیال پایه روغنی برای اولین بار در کشور با مشارکت انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران و شرکت دانش بنیان سیالات حفاری پارس و نظارت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در مدت ۱۸ ماه اجرا خواهد شد. با توجه به حفاری در مناطق عمیق‌تر اکتشافی در کشور، استفاده از سیالات حفاری با مقاومت بالای فشار و دما امری ضروری می‌باشد تا از بروز مشکلات سیالات حفاری پایه آبی و پایه روغنی که در حال حاضر پاسخگوی عملیات حفاری چاه‌های فشار و دما بالا نمی‌باشند، جلوگیری گردد.

از مهمترین دستاوردهای این پروژه می‌توان به جایگزینی سیالات پایه روغنی مورد استفاده در حفاری چاه‌های عمیق اکتشافی، برطرف نمودن مشکلات در زمان نمودارگیری الکتریکی و دستیابی به اطلاعات مخزنی دقیق‌تر و کاهش بالغ بر ۷۵ درصدی آلودگی زیست محیطی نسبت به سیالات پایه روغنی اشاره نمود.

 


( ۲ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.